Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش سرویس بین الملل اسکانیوز، از زمان سقوط حکومت پهلوی در ایران در سال ۱۹۷۹ ایران شاهد روابط مستحکمی با مغرب نبوده و معمولاً با توجه به متغیرات ژئوپلوتیک دائماً دچار فراز و فرودهای مختلفی شده است. در آخرین تغییر ایجاد شده در این روابط ناپایدار رباط قطع روابط خود با تهران به دلیل کمک ایران به پولیساریو را اعلام کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عصر روز سه شنبه ناصر بوریط وزیر امور خارجه مغرب قطع روابط کشورش با تهران را اعلام کرد. مغرب دلیل این قطع رابطه را دستیابی به اطلاعاتی متقن در خصوص حمایت‌های مالی و لجستیکی و نظامی توسط حزب الله لبنان از پولیساریو و با هماهنگی سفارت ایران در الجزایر برای شکل‌گیری یک فرمانده نظامی و آموزش عناصری از این گروه برای جنگ علاوه بر تحویل سلاح به آنها اعلام کرد.

قطع روابط ایران و مغرب و فراخواندن سفیر مغرب از ایران در شرایط نامناسب ایران اتفاق افتاده است چرا که هم اکنون ایران تحت فشارهای آمریکا و اسرائیل در خصوص برنامه هسته ای خود بوده و اختلافاتی ریشه ای با سعودی دارد. اما بورطیه تاکید کرد قطع روابط با ایران تحت فشار و تأثیر هیچ کشوری نبوده و ارتباطی به تحولات منطقه ای و بین المللی ندارد.

از این جهت سعد الدین العثمانی نخست وزیر مغرب در صفحه شخصی خود در فیسبوک نوشت: تصمیم قطع رابطه با ایران تصمیمی کاملاً مغربی بوده است.

علاوه بر وزارت خارجه ایران حزب الله لبنان نیز ادعاها و اتهامات مغرب را در خصوص حمایت از پولیساریو و آموزش نیروهای آن را مردود دانست و این تصمیم را ناشی از فشارهای آمریکا، اسرائیل و سعودی دانست و اعلام کرد وزارت خارجه مغرب باید به دنبال دلیلی قانع کننده تر برای قطع روابط با ایران باشد.

مغرب حزب الله لبنان را به آموزش نیروهای پولیساریو برای جنگ های چریکی و ارسال اسلحه به جبهه آنان از جمله موشک‌های ضد هوایی سام 9 و ستریلا متهم کرد. این ادعا پس از آن مطرح می شود که رباط پیش از این در مارس ۲۰۱۷ هم مدعی شده بود که از یکی کادرهای حزب الله به نام قاسم محمد تاج الدین را دستگیر کرده که در مورد وی از سوی واشنگتن قرار بازداشت بین المللی صادر شده بود.

بسیاری از تحلیلگران معتقدند رابطه ایران و مغرب از سال ۱۹۷۹ نگران کننده باقی مانده و حتی در بهترین حالت خود نیز در هاله ای از ابهام قرار داشته است و در پی بحران‌های پس از انقلاب اسلامی شکاف های عمیقی در آن ایجاد شده است. رابطه ناپایدار ایران با امارات و کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه سعودی قابل مشاهده است.

تصمیم اخیر مغرب حکایت از رابطه کلی ایران در منطقه دارد چرا که آمریکا و سعودی و جامعه عرب مدعی هستند ایران عامل اصلی مشکلات منطقه عربی و حمایت از طرف هایی می‌دانند که منطقه را بی ثبات کرده اند مانند حزب الله در لبنان، حوثی ها در یمن و نیروهای نظامی مورد حمایت ایران در عراق و سوریه.

اکثر کشورهای حوزه خلیج فارس تصمیم مغرب برای قطع رابطه با تهران را تایید کرده و بر همراهی خود با رباط جهت حفظ وحدت و یکپارچگی اراضی این کشور تاکید کرده‌اند. بسیاری از ناظران پیش بینی می کنند که هدف از این اقدام مغرب تحکیم روابط این کشور با عربستان، امارات و همچنین آمریکا انجام شده است.

مسئله صحرا ملاک اصلی مغرب برای تعیین سطح روابط خود با ایران و همچنین کشورهای دیگر است. شاه ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ۱۹۷۹ به دعوت ملک حسن دوم به مدت سه هفته به مغرب سفر کرد. ایران نیز در واکنش به این اقدام مغرب رابطه خود با این کشور را قطع کرد.

اما مسئله صحرا و به رسمیت شناختن جبهه پولیساریو توسط تهران به عنوان واکنش به استقبال مغرب از شاه و ارائه کمک نظامی به این گروه دلیل اصلی تشنج در روابط میان دو کشور و در نهایت قطع شدن این روابط بعد از مرگ شاه در قاهره در ژوئن ۱۹۸۰ بود.

لازم به ذکر است رابطه بین دو کشور پس از تغییر موضع ایران در مسئله صحرا و جبهه پولیساریو و عقب‌نشینی از به رسمیت شناختن جمهوری صحرا در سال ۱۹۹۱ بهبود یافت و سفرای دو کشور در سفارتخانه های خود حاضر شده و این رابطه مثبت با دیدار مسئولان کشورها و امضای یادداشت تفاهمی رو به آرامش نهاد.

با وجود آنکه رابطه ایران و مغرب سال‌های طولانی در ثبات به سر می برد اما رباط در سال ۲۰۰۹ روابط دیپلماتیک خود با ایران را به صورت کامل و یکطرفه قطع کرد. این قطع رابطه با ادعای تلاش عوامل سفارت ایران در رباط به نشر تفکر شیعه ایرانی در مغرب انجام شد اما ایران این اتهام را رد کرد تا جایی که در نهایت رابطه دیپلماتیک ایران و مغرب مجدداً از سال ۲۰۱۵ از سر گرفته شد.

تحلیلگران غربی در آن زمان ‌بینی می‌کردند روابط سیاسی مغرب با ایران همچنان شکننده باقی خواهد ماند چرا که این روابط دو کشور در آینده به دلایل سیاسی و استراتژیک مربوط به ائتلاف‌های مغرب با کشورهای منطقه و همچنین رفتارهای ایران از استحکام کافی برخوردار نخواهد بود.

لازم به ذکر است برخی از تحلیلگران بر این عقیده اند که در شرایط کنونی منطقه و فشارهای وارده بر ایران در موضوعاتی چون حضور منطقه ای و پرونده هسته ای ایران، اعلام قطع رابطه با ایران از سوی دولت مغرب بلافاصله پس از نمایش نتانیاهو در خصوص اسناد ادعایی مربوط به پرونده هسته ای ایران می تواند آغازی بر قطع روابط کشورهای عربی منطقه با ایران و اجماع علیه این کشور باشد تا مقدمات فشار بیشتر و یا حتی تحمیل جنگ بر ایران فراهم شود. می توان استقبال برخی کشورهای عربی مانند امارات و بحرین از قطع رابطه مغرب با ایران را مویدی بر این تحلیل دانست.

مغرب ایران اسرائیل عربستان

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۵۴۷۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمادگی زیمباوه برای استفاده از توانمندی‌های فناوری ایران

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، آمون مورویرا، وزیر علوم زیمبابوه در دیدار با روح الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با اشاره به روابط عمیق سیاسی و قرابت مردم دو کشور تصریح کرد: تعامل خوب و روابط دوستانه دو کشور ایران پیدا کند.

وزیر علوم زیمباوه با اشاره به برخورداری این کشور از منابع طبیعی و ضرورت استفاده از دانش و فناوری برای ارتقای این منابع به خدمات، اشتغال و خلق ثروت گفت: معتقدیم کاربردی‌سازی ظرفیت‌ها و منابع طبیعی با کمک دانش و فناوری ممکن است و با توجه به منابعی که زیمبابوه در اختیار دارد، توانمندی‌های دانشی و فناورانه ایران می‌تواند به گسترش خدمات، افزایش رفاه و پیشرفت با سوار شدن فناوری بر این ظرفیت‌ها منجر شود. آمادگی کامل داریم تا از توانمندی ایران در کاربردی سازی فناوری در حوزه‌هایی همچون هوافضا، کشاورزی، سلامت، محیط زیست و معادن در قالب هماهنگی‌های بین تیم‌های متخصص از دو کشور استفاده کنیم و همکاری‌هایمان را در زمینه‌های فناوری و اقتصادی، گسترش دهیم. با آغوش باز از همکاری علمی، نوآوری، اجتماعی و صنعتی، استقبال می‌کنیم.

«ایران» الگوی خودباوری و توانمندی

آمون مورویرا با اشاره به رویکرد حمایتگرانه و دیدگاه باز جمهوری اسلامی ایران افزود: در تلاش هستیم تا روابط سیاسی خوب دو کشور را به سطح روابط علمی و فناوری نیز ترجمه کنیم و بر این باور هستیم که ایران در زمینه استقلال، خودباوری و پیشرفت قدم‌های خوبی برداشته است. برای ما مهم است تا تجربیات ایران را بیاموزیم و با استفاده از فناوری و نوآوری، کرامت و عزت‌مندی را برای مردم خود به ارمغان ببریم. در گفت و گو و دیدار با معاون علمی رییس‌جمهور ایران بر این موضوع تاکید شد و اعلام کردیم که مشتاق هستیم روابط راهبردی با ایران را به ویژه در حوزه علم و فناوری تقویت کنیم و این کار را در قالب سیاست‌ها، کمیته‌های مشترک و کارگروه‌های همکاری دنبال خواهیم کرد.

وزیر علوم زیمباوه همچنین با اشاره به استفاده از تجربیات ایران در بومی‌سازی محصولات استراتژیک و پیشرفته گفت: ایران دارای سال ها تجربه و دستاورد در عرصه نوآوری است و توانسته با اتصال فناوری و نوآوری به منابع، عزت و اقتدار را برای مردم خود کسب کند. در زیمباوه همچنان منابع طبیعی و زیرزمینی، محور اقتصاد هستند . ما به دنبال این هستیم تا از اقتصاد مبتنی بر منابع عبور کنیم. وابستگی به منابع، خواسته استعمارگران است و ما با گذار از منبع پایه بودن، به دنبال حرکت به سوی یک اقتصاد مولد هستیم.

وی افزود: از طریق ارائه خدمات و تولید محصولات مناسب می‌توانیم به مردم خود کرامت ببخشیم. با معاون محترم علمی به یک هماهنگی برای اجرای پروژه هایی با مالکیت مشترک بر زیرساخت‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها و دانش و فناوری‌ها رسیدیم و امیدواریم در آینده ای نزدیک به یک پلتفرم برای تولید محصولات مشترک با کیفیت مطلوب دست پیدا کنیم.

کد خبر 6100337

دیگر خبرها

  • سنگال به دنبال روابط تجاری و اقتصادی با ایران است
  • سنگال دنبال روابط تجاری و اقتصادی با ایران است
  • توسعه روابط خارجی خراسان جنوبی در دستور کار است
  • آمادگی زیمباوه برای استفاده از توانمندی‌های فناوری ایران
  • ترمیم رابطه؟!
  • سفیر کشورمان در روسیه با امیرعبداللهیان دیدار کرد
  • تعداد بمب‌های منفجر نشده در غزه،‌ از زمان جنگ جهانی دوم بی‌سابقه است/ میزان آوارها در نوار غزه بیش از خرابی‌های ایجاد شده در اوکراین است/ ارتش با نتانیاهو در مورد اهداف جنگ اختلاف دارد/ پلیس آمریکا تاکنون ۲۰۰۰ دانشجو را به جرم حمایت مردم غزه دستگیر کرده ا
  • نه وزیر خارجه پاکستان به امر و نهی آمریکا درباره روابط با ایران
  • دیدار سفیر ایران در روسیه با امیرعبداللهیان
  • ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی استفاده کنند